Υψηλάντου 11, 65403, Καβάλα
251111 2070

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Τα ζώα για να μπορούν να διατηρούνται στη ζωή, να αυξάνονται, να αναπτύσσονται και να παράγουν έργο (να περπατάνε, να τρέχουν, να γαβγίζουν – νιαουρίζουν κτλ) έχουν ανάγκη να καταναλώνουν (να τρώνε) διάφορες ουσίες.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται θρεπτικές ουσίες και διακρίνονται σε:
1. Οργανικές: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες (και αμινοξέα) ορισμένα οργανικά οξέα (προπιονικό, γαλακτικό κ.α.) και οι βιταμίνες
2. Ανόργανες: ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο κ.α.

Στις ανόργανες ουσίες συμπεριλαμβάνεται το οξυγόνο και το νερό.
Προσπαθώντας να αναλύσω τον παραπάνω ορισμό των θρεπτικών ουσιών παρομοιάζω τον οργανισμό (ανθρώπων και ζώων) με ένα σπίτι. Έτσι οι θρεπτικές ουσίες χρησιμεύουν:

Ως υλικά για τη δόμηση ή τη συντήρηση του σώματος όπως ακριβώς οι πέτρες, τα τούβλα, το τσιμέντο κ.α. που είναι απαραίτητα για τη δόμηση του σπιτιού . Χωρίς τα υλικά αυτά δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί στη ζωή!

Ως πηγές ενέργειας, για παραγωγή θερμότητας, έργου ή και για την εναπόθεση λίπους. Όπως μια κατοικία έχει ανάγκη από πηγές ενέργειας (ηλεκτρισμός, υγραέριο, κάρβουνα, ξύλα κ.α.) για την παραγωγή θερμότητας, φωτισμού και πραγματοποίηση διαφόρων μηχανικών κατασκευών απαραίτητων για την εξυπηρέτησή της, έτσι και ένας οργανισμός πρέπει να εφοδιάζεται με ενέργεια για την παραγωγή και διατήρηση της θερμότητας του σώματος, την κινητική λειτουργία των ζωτικών οργάνων (καρδιά, εγκέφαλος, συκώτι κ.α.) καθώς και για την επιτέλεση των εκούσιων κινήσεων (περπάτημα, τρέξιμο κ.α.). Χωρίς τα συστατικά αυτά το σπίτι είναι μη βιώσιμο, ομοίως ο οργανισμός εξασθενεί και πεθαίνει.

Ως ρυθμιστές διαφόρων μεταβολικών εργασιών του σώματος (βιοκαταλύτες) ή και για το σχηματισμό τους μέσα στο σώμα. Όπως οι θερμοστάτες, οι ηλεκτροδιακόπτες κ.τ.λ. χρησιμεύουν για τη ρύθμιση της λειτουργίας ποικίλων αναγκαίων διαδικασιών που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση μιας κατοικίας έτσι υπάρχουν βιοκαταλύτες που εμπλέκονται στον έλεγχο ποικίλων λειτουργιών, μεταβολικών δραστηριοτήτων που γίνονται μέσα στο σώμα. Χωρίς αυτές τις θρεπτικές ουσίες, μακροπρόθεσμα δημιουργούνται δυσλειτουργίες, ανώμαλες εξεργασίες (στο παράδειγμα με την κατοικία π.χ. βραχυκύκλωμα) με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια) ακόμα και νεοπλασίες (καρκίνος) που έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο του ζώου.

Ως πηγές σχηματισμού ποικίλων θρεπτικών συστατικών του γάλακτος. Αυτό έχει σημασία για τα εγκυμονούντα ζώα τα οποία έχουν διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά απ’ τα μη εγκυμονούντα.

Απ’ τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι ο οργανισμός –όπως και το σπίτι- για να χτιστεί και να συντηρηθεί χρειάζεται θρεπτικές ουσίες απαραίτητες και συγκεκριμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Έτσι η διατροφή παίζει θεμελιώδη σημασία. Μια τροφή κακής ποιότητας που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την σωστή ανάπτυξη είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ανίατες καταστάσεις ακόμα και στο θάνατο. Έτσι για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει από τη γέννηση ακόμα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Σκεφτείτε λίγο… θα θέλατε το παιδί σας να μεγαλώσει με γαριδάκια , πατατάκια και σοκολάτες; Σίγουρα είναι γευστικά και φτηνά, τι επιπτώσεις θα είχαν όμως στην υγεία του; Ακριβώς ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το κατοικίδιό σας.

Το ζώο σας χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό – δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να το ταΐζουμε με αποφάγια (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε με ότι του αρέσει.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στο ζώο σας.

ΣΚΥΛΟΣ

Είδη διατροφής:

1. Μαγειρευτή τροφή.
2. Έτοιμη τροφή σε κονσέρβα ή σε ξηρή μορφή
Όποιο είδος διατροφής και να επιλέξουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει υπέρ και κατά.

1.Μαγειρευτό φαγητό

Ένας σκύλος δεν πρέπει να τρώει όλες τις τροφές.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι ο σκύλος, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, αποταμιεύει ευκολότερα τους υδατάνθρακες και πέπτει το λίπος. (Ο άνθρωπος αποταμιεύει το λίπος και πέπτει τους υδατάνθρακες).
Ιδανικά, στην περίπτωση που ο σκύλος τρώει μαγειρευτό φαγητό, η αναλογία πρέπει να είναι:

 • 29% πρωτεΐνη
 • 58% υδατάνθρακες
 • 7% λαχανικά
 • 2% φυτικά λίπη

Επιτρέπονται:

Πρωτεΐνες:

 • Κρέας: Αποτελεί το πιο αγαπημένο φαγητό των σκυλιών. Απαγορεύεται να του το δίνουμε ωμό ή με κόκαλα.
 • Κοτόπουλο: χωρίς κόκαλα και χωρίς την πέτσα.
 • Ψάρι: Χωρίς κόκαλα.
 • Γάλα και παράγωγα. Ειδικό γάλα για σκύλους.

Υδατάνθρακες:

 • Ρύζι: Βοηθάει και σε πεπτικά προβλήματα. Σουρώστε το ώμος καλά μετά το βράσιμο ώστε να μειωθεί το άμυλο του.

Λιπαρά:

 • Λάδι: Πάντοτε ωμό. Προτιμάται το σπορέλαιο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, από το ελαιόλαδο.

Ιχνοστοιχεία:

 • Αυγό:Προσοχή όχι ωμό!
 • Φυτικές ίνες:
 • Όσπρια και λαχανικά: Καρότα, πράσα, φακές, φρέσκα φασολάκια, ρεβίθια.

Απαγορεύονται:

 1. Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό
 2. Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους-προσοχή στη δυσανεξία!
 3. Κόκαλα : γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά. Το χειρουργείο για ξένα σώματα είναι από τα πιο συχνά χειρουργεία σε ένα κτηνιατρείο, απειλείται η ζωή του ζώου και κοστίζει.
 4. Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα
 5. Κρεμμύδια
 6. Χόρτα-τρώει μόνο του όταν χρειάζεται
 7. Σταφύλια
 8. Σοκολάτα
 9. Γλυκά γενικότερα
 10. Αλμυρά – πολύ λιπαρά

2. Βιομηχανοποιημένες τροφές

Mια έτοιμη τροφή του εμπορίου που θα προσφέρει πλήρες και ισορροπημένο γεύμα στο σκύλο μας αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση.

Δώστε μόνο επώνυμες, καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους. Πρόκειται για προϊόντα παρασκευασμένα με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, καλύπτοντας πλήρως όλες τις θερμιδικές ανάγκες του σκύλου και εξασφαλίζοντας μία ισορροπημένη διατροφή.

Κάποιες φορές ο κτηνίατρος θα σας προτείνει συνταγογραφούμενη δίαιτα (Prescription Diet) αν το ζώο σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Απαγορεύεται να δίνονται σε υγιή ζώα γιατί πιθανόν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό που μπορεί να αποβούν μοιραίες

Ακολουθείστε τις οδηγίες της εταιρείας ή του κτηνίατρου για την ποσότητα.

Οι βιομηχανοποιημένες τροφές κυκλοφορούν σε δύο κυρίως τύπους:
1.την κονσερβοποιημένη
2.την ξηρά τροφή.

Η ξηρά τροφή είναι η πιο δημοφιλής επειδή αποτελεί το ευκολότερο και οικονομικότερο προϊόν διατροφής του σκύλου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι σκύλοι έχουν λιγότερα αισθητήρια όργανα της γεύσης και αναπτύσσουν εύκολα μια κατάσταση που λέγεται νεοφαγεία.
Αυτή αναπτύσσεται όταν αλλάζουμε συχνά και απότομα την τροφή (τη μια μέρα μοσχάρι την άλλη μέρα κοτόπουλο κ.λ.π.)
Το ζώο τρώει με ενθουσιασμό την καινούρια τροφή για 1 ή 2 γεύματα και μετά σταματάει να την τρώει και προτιμά να μείνει νυστικό.
Έτσι τελικά στο τέλος μας υποχρεώνει να του αλλάζουμε την τροφή διαρκώς και τελικά αυτός δεν τρώει τίποτα…
Πρέπει να διαλέξουμε συνεπώς συγκεκριμένες πρώτες ύλες που τους αρέσουν και να φτιάξουμε ένα πλήρες σιτηρέσιο (πχ κοτόπουλο με ρύζι λαχανικά και αυγό ή ένα συγκεκριμένο είδος βιομηχανοποιημένης τροφής) το οποίο θα του το δίνουμε σταθερά χωρίς να αλλάζει
Η νεοφαγεία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον και για τον κτηνίατρο στις περιπτώσεις που ιατρικοί λόγοι συντρέχουν για την μονοδιατροφή του ζώου.

Το μέρος που θα τρώει

Σε μεγαλόσωμες φυλές είναι απαραίτητο τα μπολ της τροφής και του νερού να είναι υπερυψωμένα σε τέτοιο ύψος ώστε το σκυλί σας να μην χρειάζεται να σκύβει πολύ το κεφάλι του για να φάει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές υπερυψωμένες βάσεις με θήκες για μπολ αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι.

Πότε θα τρώει

Ο σκύλος ταΐζεται στον δικό του σταθερό και συγκεκριμένο χρόνο που έχετε ορίσει εσείς. Ποτέ μην τον ταΐσετε την ώρα που τρώτε κι εσείς. Εκτός από τα προβλήματα εκπαίδευσης το μόνο που θα του προσφέρετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία του και τις κακές του συνήθειες.
Ιδιαίτερα στα μεσαία και μεγαλόσωμα σκυλιά, αποφύγετε να τα ταΐζετε αμέσως πριν από την βόλτα τους, γιατί κινδυνεύουν από στροφή στομάχου

 

ΓΑΤΑ
Είδη διατροφής:

1. Μαγειρευτή τροφή.
2. Έτοιμη τροφή σε κονσέρβα ή σε ξηρή μορφή
Όποιο είδος διατροφής και να επιλέξουμε πρέπει να το τηρήσουμε μέχρι τέλους.

1.Μαγειρευτό φαγητό

Μία γάτα δεν πρέπει να τρώει όλες τις τροφές.
Οι πρωτεΐνες είναι το βασικό συστατικό της διατροφής της και παρέχουν επίσης τα αμινοξέα που χρειάζεται.
Ιδανικά, στην περίπτωση που η γάτα τρώει μαγειρευτό φαγητό, η αναλογία πρέπει να είναι:

 • 34% πρωτεΐνη
 • 50% υδατάνθρακες
 • 15% λαχανικά
 • 8% φυτικά λίπη

Επιτρέπονται:

Πρωτεΐνες:

 • Κρέας: Απαγορεύεται να της το δίνουμε ωμό ή με κόκαλα.
 • Κοτόπουλο: χωρίς κόκαλα και χωρίς την πέτσα.
 • Ψάρι: Αποτελεί το αγαπημένο φαγητό της γάτας. Χωρίς κόκαλα και όχι ωμό.
 • Γάλα και παράγωγα: Ειδικό για γάτες.

Υδατάνθρακες:

 • Ρύζι: Βοηθάει και σε πεπτικά προβλήματα. Σουρώστε το ώμος καλά μετά το βράσιμο ώστε να μειωθεί το άμυλο του.

Λιπαρά:

 • Λάδι: Πάντοτε ωμό

Ιχνοστοιχεία:

 • Αυγό:Προσοχή όχι ωμό

Φυτικές ίνες:

 • Όσπρια και λαχανικά: Καρότα, πράσα, φακές, φρέσκα φασολάκια, ρεβίθια.

Συνήθως, όταν επιλέγουμε το μαγειρευτό φαγητό δίνουμε και κάποιες ταμπλέτες συμπληρώματος (βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο), αφού όμως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Απαγορεύονται:

 1. Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό
 2. Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους
 3. Κόκαλα : γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Το χειρουργείο για ξένα σώματα είναι από τα πιο συχνά χειρουργεία σε ένα κτηνιατρείο, απειλείται η ζωή του ζώου και κοστίζει.
 4. Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα(ζύμη με μαγιά)
 5. Μανιτάρια ντομάτες κρεμμύδια και ωμές πατάτες
 6. Χόρτα:Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα της γάτας και την οδηγούν σε κολίτιδα. Η γάτα επιλέγει από μόνη της να φάει χόρτα, μόνο όταν το χρειάζεται.
 7. Σταφύλια-Αβοκάντο
 8. Ξηροί καρποί Μακαντέμια
 9. Τροφή για σκύλους
 10. Κονσερβοποιημένο τόνο: Σε μεγάλες ποσότητες
 11. Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπου που περιέχουν σίδηρο
 12. Ωμά αυγά και ψάρια
 13. Σοκολάτα-Γλυκά γενικότερα
 14. Αλμυρά-Πολύ λιπαρά
 15. Καφές-Αλκοόλ

2. Βιομηχανοποιημένες τροφές

Mια έτοιμη τροφή του εμπορίου που θα προσφέρει πλήρες και ισορροπημένο γεύμα αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση.

Δώστε μόνο επώνυμες, καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για προϊόντα παρασκευασμένα με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, καλύπτοντας πλήρως όλες τις θερμιδικές ανάγκες της γάτας και εξασφαλίζοντας μία ισορροπημένη διατροφή.

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια τροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διατροφικές και πεπτικές ανάγκες της γάτας σας.
Οι μακρύτριχες γατούλες πρέπει να βουρτσίζονται και να τους χορηγείται ειδική κρέμα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον για την αποτροπή του σχηματισμού τριχομαζών στο πεπτικό τους σύστημα. Ανάγκη της κρέμας έχουν και οι κοντότριχες γάτες η χορήγηση της οποίας μπορεί να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατροφή των στειρωμένων ζώων –κυρίως των αρσενικών- γιατί αυξάνεται η πιθανότητα του συνδρόμου του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που αποτελεί ένα άμεσα συνυφασμένο με τη διατροφή σύνδρομο.

Κάποιες φορές ο κτηνίατρος θα σας προτείνει συνταγογραφούμενη δίαιτα (Prescription Diet) αν το ζώο σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Απαγορεύεται να δίνονται σε υγιή ζώα γιατί πιθανόν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό που μπορεί να αποβούν μοιραίες

Ακολουθείστε τις οδηγίες της εταιρείας ή του κτηνίατρου για την ποσότητα.

Οι βιομηχανοποιημένες τροφές κυκλοφορούν σε δύο κυρίως τύπους:
1.την κονσερβοποιημένη
2.την ξηρά τροφή.

Η ξηρά τροφή είναι η πιο δημοφιλής επειδή αποτελεί το ευκολότερο και οικονομικότερο προϊόν διατροφής της γάτας.

Το μέρος που θα τρώει

Η επιλογή που θα μπουν τα μπολ της γατούλας πρέπει να γίνει από την αρχή και θα πρέπει να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής της στο σπίτι, Εκεί θα πρέπει να βρίσκετε πάντοτε και ένα μπολ με φρέσκο νερό.

Οι γάτες με το νερό έχουν ιδιαίτερη σχέση. Γενικά έχουν ανάγκη από μικρή ποσότητα νερού και είναι σπάνιο να τη δούμε να πίνει (εκτός και αν τρέφεται με ξηρά τροφή) Ορισμένες γάτες αρέσκονται στο τρεχούμενο νερό και δεν πίνουν ή πίνουν σπάνια από το μπολ. Σε αυτές τις γάτες είναι πιο σημαντικό να αφήσετε μια βρύση να τρέχει απ’ ότι φαγητό όταν φεύγετε από το σπίτι.

Πότε θα τρώει

Η γάτα ταΐζεται στον δικό της σταθερό και συγκεκριμένο χρόνο που έχετε ορίσει εσείς. Ποτέ μην την ταΐσετε την ώρα που τρώτε κι εσείς. Εκτός από τα προβλήματα εκπαίδευσης το μόνο που θα της προσφέρετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία της και τις κακές της συνήθειες.

 

Αερινιωτάκη Τάνια
Κτηνίατρος DVM
Απόφοιτος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Leave a comment