Υψηλάντου 11, 65403, Καβάλα
251111 2070

ΣΚΥΛΟΣ & ΓΑΤΑ: “ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ” ΄Η ΟΧΙ;

Σκύλος και γάτα: τα πιο “διάσημα” κατοικίδια ζώα του ανθρώπου. Όποιο και να προτιμάει κανείς, είναι σίγουρο πως και τα δύο δείχνουν αγάπη, πίστη και αφοσίωση προς τον άνθρωπο, με ποικίλους τρόπους. Τι συμβαίνει όμως μεταξύ τους; Ο σκύλος και η γάτα είναι “ορκισμένοι εχθροί” ή όχι; Γιατί όταν βρεθούν μαζί, πολύ συχνά τσακώνονται “σαν τον σκύλο με τη γάτα” και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό, ειδικά αν κάποιος έχει και τα δυο κατοικίδια;

Ο σκύλος και η γάτα, από τη φύση τους, έχουν διαφορετικά ένστικτα. Αυτό σημαίνει ότι εκλαμβάνουν με άλλο τρόπο κάποια ερεθίσματα και αντιδρούν τελείως διαφορετικά σε αυτά. Επίσης έχουν διαφορετική γλώσσα σώματος. Πολλές φορές άλλα θέλει να πεί η γάτα με την στάση και την συμπεριφορά της και αλλιώς τα εκλαμβάνει ο σκύλος (και το ανάποδο φυσικά)! Έτσι φτάνουν στο σημείο να κυνηγιούνται ασταμάτητα, να μαλώνουν και να αναστατώνουν τον χώρο με πολλά γαβγίσματα, νιαουρίσματα, νυχιές κ.α. Ο σκύλος, για παράδειγμα, από την φύση του έχει το ένστικτο του κυνηγού. Του αρέσει να τρέχει και να κυνηγά οτιδήποτε κινείται γύρω του, όπως ένα άλλο ζωάκι ή ένα παιχνίδι που του πετάμε. Έτσι αν μια γάτα αρχίσει να τρέχει μπροστά του, αντανακλαστικά θα αρχίσει να την κυνηγά! Η γάτα από την άλλη μεριά, όταν είναι ήρεμη και χαλαρή περπατά με την ουρά ψηλά. Αυτό ο σκύλος το ερμηνεύει ως κυριαρχία και εισβολή στο χώρο του και θέλει να της επιβληθεί! Επίσης όταν μια γάτα έχει εκνευρισμό και ετοιμάζεται να επιτεθεί, κουνάει χαμηλά την ουρά της. Αυτή η κίνησή της ερμηνεύεται από το σκύλο σαν παιχνίδι στο οποίο θέλει και αυτός να συμμετέχει! Όλα τα παραπάνω περιστατικά, συνήθως οδηγούν σε “Ομηρικούς” σκυλογατοκαβγάδες, που αναστατώνουν όχι μόνο τα ίδια τα ζώα, αλλά και τους οικείους τους. Αν μάλιστα δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχουμε ακόμα και τραυματισμούς!

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Γίνεται να συνυπάρξουν αρμονικά ο σκύλος και η γάτα; Η απάντηση είναι ναι! Με τις κατάλληλες ενέργειες φυσικά και γίνεται. Άλλωστε τα δυο ζώα δεν είναι “ορκισμένοι εχθροί”. Απλά έχουν εκ φύσεως τις διαφορές τους, τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και σκύλος και γάτα να γίνουν καλά φιλαράκια! Άλλωστε όλοι έχουμε παραδείγματα από φιλική συνύπαρξη σκύλου-γάτας π.χ. στο σπίτι στο χωριό ή αδέσποτα στις γειτονιές. Ο πιο σωστός και ομαλός τρόπος για να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο σκύλος και γάτα είναι να μεγαλώσουν μαζί από νεαρή ηλικία. Κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης (για τα κουτάβια συνήθως είναι η ηλικία 5-12 εβδομάδες και για τα γατάκια 4-8 εβδομάδες) μαθαίνουν πώς να συνυπάρχουν και να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους αλλά και σε άλλα ζώα είτε του είδους τους είτε διαφορετικού είδους. Εκείνη την περίοδο λοιπόν μπορούμε να τα φέρουμε σε επαφή, έχοντας πάντα τον έλεγχο, ώστε το ένα να μάθει τις συνήθειες του άλλου και να το αποδεχθεί ως οικείο μέλος. Επίσης μια άλλη καλή πρακτική είναι να απομυθοποιήσει ο σκύλος, όσο γίνεται, το κυνήγι της γάτας. Κάλο είναι λοιπόν όταν βγαίνει βόλτα και βλέπει μια γάτα, να τον έχουμε με το λουρί και να του λέμε λέξεις όπως “μη”, “άστην” κ.α. και όταν ηρεμεί να τον επιβραβεύουμε! Αν πάλι τα δυο ζώα είναι στο σπίτι καλό είναι, στην αρχή τουλάχιστον, να έχουν διακριτούς κάποιους χώρους: να τρώνε σε διαφορετικό μέρος μακριά το ένα από το άλλο. Επίσης η άμμος υγιεινής της γάτας να είναι σε μέρος που δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος για να μην το δει σαν χώρο παιχνιδιού. Πάντα τον πρώτο καιρό συνύπαρξης τους στο σπίτι καλό είναι οι πρώτες επαφές να διαρκούν λίγο και πάντα να έχουμε τον έλεγχο, ώστε να επέμβουμε αν χρειαστεί! Να αφήνουμε τα ζώα να παρατηρούν το ένα το άλλο, να μυρίζουν το ένα το άλλο, αλλά χωρίς υπερβολές και πάντα να τα επιβραβεύουμε για το κατόρθωμά τους! Όσο αυτή η διαδικασία πηγαίνει καλά, μπορούμε να αυξάνουμε την χρονική διάρκεια, πάντα υπό την επίβλεψή μας. Επειδή κάθε φυλή σκύλου και γάτας είναι μοναδική, με τα δικά της χαρακτηριστικά, χρήσιμο είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας ή κάποιον ειδικό εκπαιδευτή, ώστε να σας δώσει συμβουλές εξατομικευμένες στο δικό σας κατοικίδιο!

Leave a comment