Υψηλάντου 11, 65403, Καβάλα
251111 2070

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ!

Επιτέλους η άνοιξη έφτασε! Μετά τον χειμώνα, η εποχή που οι περισσότεροι περιμένουμε, επιτέλους είναι εδώ! Φυτά και λουλούδια ανθίζουν, η θερμοκρασία ανεβαίνει, η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει και τα χειμωνιάτικα ρούχα σιγά σιγά μπαίνουν στην ντουλάπα. Όλο αυτό το κλίμα, αλλάζει την διάθεση όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά βεβαίως και των κατοικίδιων ζώων. Ανυπομονούν για μεγαλύτερες βόλτες και περισσότερο παιχνίδι σε σχέση με τον χειμώνα. Θέλουν να τρέξουν και να παίξουν σε πάρκα, κήπους, παραλίες και να χαρούν τον όλο και πιο ζεστό ήλιο σε κάθε ευκαιρία! Βέβαια την εποχή της άνοιξης, που φυτά και έντομα είναι σε πλήρη δραστηριότητα, καραδοκούν και πολλές εποχιακές αλλεργίες για τα κατοικίδια ζώα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο.

 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στο σκύλο ή την γάτα σας. Για παράδειγμα η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, που συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού σε έντομα και παράσιτα ή επίσης η σκόνη και η γύρη από τα φυτά που ανθίζουν  μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στα ζωάκια σας. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το κατοικίδιό σας είναι διάφορα. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο ερεθισμός στο δέρμα, το ξύσιμο στο πρόσωπο, τα άκρα , τα αυτιά ή την κοιλιά, ερεθισμός στα μάτια ή ακόμα και τριχόπτωση σε κάποια σημεία. Μπορεί επίσης να δείτε τον τετράποδο φίλο σας να γλείφει τα πόδια του, να τρίβει το πρόσωπό του, ακόμα και να δακρύζει! Επειδή πολλά από τα συμπτώματα των αλλεργιών μοιάζουν και με άλλες παθήσεις, εάν εντοπίσετε κάποια από αυτά είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

 

Χρήσιμο είναι να ξέρουμε και μερικά απλά πράγματα που μπορούμε οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας εάν αντιμετωπίζει αλλεργίες την άνοιξη:Εάν το κατοικίδιο είναι σε κήπο ή αυλή, φροντίζουμε να κρατάμε κοντά κουρεμένα τα χόρτα και το γκαζόν. Αποφεύγουμε τις βόλτες σε χωράφια ή λιβάδια και γενικά σε μέρη με πολλή βλάστηση και παρουσία γύρης. Μετά την βόλτα σκουπίζουμε πολύ καλά το τρίχωμα του ζώου και το βουρτσίζουμε για να δούμε τυχόν πληγές ή ερεθισμένες περιοχές, ενώ καθαρίζουμε πολύ καλά τα πόδια και τις πατούσες του. Επίσης για το μπάνιο του ζώου μας καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό σαμπουάν για ευαίσθητο δέρμα ( ο κτηνίατρος μπορεί να συμβουλέψει σχετικά). Ας μην ξεχνάμε ότι η άνοιξη είναι από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Αξίζει λοιπόν να φροντίσουμε τα κατοικίδιά μας να αντιμετωπίσουν τυχόν αλλεργίες, για να μπορέσουν και αυτά να χαρούν μαζί μας την ομορφότερη, ίσως, εποχή του έτους!

Leave a comment